Reduced price!

Гордост и предразсъдъци

Нов

Гордост и предразсъдъци
Джейн Остин
С 96 илюстрации на Хю Томсън (1894)

More details

50 броя

24,00 лв.

-4,00 лв.

28,00 лв.

Информация

Заглавие Гордост и предразсъдъци
Автор Джейн Остин
Издател Издател
ISBN 978-954-319-275-5
Формат 13х20
Страници 562, с 96 илюстрации
Тегло 600 гр
Език български
Издание първо
Година на издаване 2023
Корица мека
Състояние нова
Жанрове художествена, класика
Поредица Джейн Остин
Преводач Наталия Георгиева

Повече информация:

„Гордост и предразсъдъци“ е любима книга на милиони читатели – и това не са просто думи. В тази красива, прекрасно разказана история има всичко – романтика, интересни герои, недоразумения, семейни ценности и неочаквани обрати, представени с много изящество, хумор и красив език. Това е историяза аристокрацията през XIX век чрез перипетиите в живота насемейство Бенет, дарено с пет дъщери. Когато няма наследник,който да поеме семейните дела, единственото, на което разчита мисис Бенет, е дъщерите й да си намерят богати съпрузи.

Но Елизабет Бенет отказва да се подчини и да приеме първия кандидат, който е поискал ръката й. Умна, чаровна, образована, Елизабет е различна. Тя е внимателна към околните,искрена и независима. Наблюдава това, което се случва, и имасвое мнение, различно от общоприетото.

Когато на един балсреща мистър Дарси, тя си мисли, че не познава по-груб, студен и надменен човек и поведението му я отблъсква. Той също не проявява интерес към нея. И двамата са жертва на собствените си предразсъдъци. И извървяват дълъг път. Постепенно Дарси бива пленен от нейния чар, жив ум и интелигентност, а тя открива под бронята на гордостта му един чувствителен, почтен и изискан джентълмен.

 

Джейн Остин провокира читателите да си задават въпроси:

Добър баща ли е мистър Бенет?

Кой брак е “щастлив”?

Струва ли си да платиш цената да не следваш сърцето си?

Кое е по-важно – да си щастлив или да се харесаш на околните?

Какво се случва в семейството, когато майката предпочита една от дъщерите си?

 

Въпроси, на които всеки открива свой отговор.

 

Повече от два века, от първото издание през 1813 година до днес милиони читатели поцелия свят се наслаждават на всекиред от този велик и вълшебен романи не им се иска той да свърши.

 

През 2003 г. Би Би Си провежда анкета за „Най-обичаната книга в Обединеното кралство“, в която „Гордост и предразсъдъци“ е поставена на второ място след „Властелинът на пръстените“.

В проучване от 2008 г. сред повече от 15 000 австралийски читатели, „Гордост и предразсъдъци“ е поставена на първо място в списъка на 101-те най-добри книги, писани някога.

200-годишнината от „Гордост и предразсъдъци“ на 28 януари 2013 г. е отбелязана по целия свят от множество медийни мрежи, сред които Хъфингтън Пост, Ню Йорк Таймс и Дейли Телеграф.

 

По романа има десетки филмови екранизации, като първата датира от 1938 г. (днес изгубена). Екранизацията от 1940 г. е номинирана с Оскар за изпълненията на Гриър Гарсън и Лорънс Оливие. Една от най-популярните е телевизионната версия от 1995 г. с участието на Дженифър Ан Еле и Колин Фърт.

Романът вдъхновява създаването на множество други литературни произведения, които не са директни адаптации (вкл. манга).

 

За илюстратора:

Хю Томсън (1860-1920) е ирландски илюстратор, най-известен със своите илюстрации с писалка и мастило на произведения на Шекспир, Джейн Остин, Чарлз Дикенс, Елизабет Гаскел, Джеймс Матю Бари. Томсън илюстрира общо 65 книги, както и създава голям брой илюстрации за списания и други периодични издания.Хю Томсън илюстрира голяма част от романите на Джейн Остин – „Гордост и предразсъдъци“, „Ема“, „Разум и чувства“, „Менсфийлд Парк“, „Абатството Нортангър“, „Доводите на разума“.Настоящото издание е първото на български език с илюстрации на Хю Томсън.

Юбилейно издание за 33-я рожден ден на издателство ШАМБАЛА