Reduced price!

Веданта-Сара

Нов

ВЕДАНТА-САРА

Същността на Веданта

През погледа на един йоги

 

Садананда Йогиндра

More details

100 броя

22,00 лв.

-3,00 лв.

25,00 лв.

Информация

Заглавие Веданта-Сара
Автор Садананда Йогиндра
Издател Шамбала
ISBN 978-954-319-277-9
Формат 14х21
Страници 364
Тегло 400
Език български
Издание първо
Година на издаване 2023
Корица мека
Състояние нова
Поредица веданта
Преводач Божидар Филипович (Девадатта)

Повече информация:

Веданта е древната философия, която представлява кулминацията на Упанишадите ‒ Писанията, получени като духовни откровения от просветлените мъдреци на Древна Индия. Основните ѝ принципи са абсолютното Единство на битието и неговата Божествена същност. Според тази философия цялата вселена, с всички нейни същества и обекти, е проникната от чистото и неизменно Съзнание, което е отвъд времето, пространството и ума. То е безкрайно, вечно и всеблажено. Наричано е Брахман или Сат-чит-ананда ‒ абсолютното Съществуване, Съзнание, Блаженство.

Свами Вивекананда, първият духовен учител, донесъл и разпространил Веданта на Запад, казва: „Всяка душа е потенциално божествена. Целта е да се прояви тази Божественост чрез овладяване на вътрешната и външната природа. Това може да стане чрез извършване на безкористни действия (Карма йога), богоотдаденост (Бхакти йога), практикуване на психичен контрол (Раджа йога) или разсъждение и различаване между вечното и преходното (Гяна йога). В това се състои цялата религия. Доктрините, догмите, ритуалите, книгите, храмовете и формите са второстепенни детайли.“

Веданта-сара е един от най-добрите примери за произведение, съдържащо философията на Упанишадите, както тя е учена от Шанкарачаря. Книгата представя действителната същност на Веданта. Непрестанно нарастващият интерес към Веданта се дължи в голяма степен на нейната свобода от ограниченост. Въпреки че не изисква религиозна вяра, едновременно с това тя не отхвърля вярата и следването на която и да било религия.

В книгата са включени: таблици на понятията, които представят текста по синтезиран и структуриран начин; оригиналният санскритски текст; ведическите постулати, махавакя, и някои ведически мантри, утвърждаващи идентичността на душата с абсолютната Реалност, Брахман.