Reduced price!

Учения на Шри Рамакришна

Нов

Учения на Шри Рамакришна

Шри Рамакришна

More details

183 броя

17,00 лв.

-3,00 лв.

20,00 лв.

Data sheet

Заглавие Учения на Шри Рамакришна
Издател Шамбала
ISBN 978-954-319-258-8
Формат 14х21
Страници 336
Тегло 300
Език български
Година на издаване 2021
Корица мека
Състояние нова
Жанрове Индуизъм
Поредица Веданта

Повече информация:

“Трябва да възприемем религията, за да я докажем на себе си. Трябва да усетим Бог, за да можем да се убедим, че Той съществува. Никакви разсъждения, нищо друго, освен нашето собствено възприятие не може да превърне тези неща в реалност за нас и да направи вярата ни непоклатима като скала. Това е моята идея, това е индийската идея.”

Свами Вивекананда, “Моят Учител” (Из Въведението)

“Представи си, моето момче, че в тази стая има чанта, пълна със злато, а един крадец се намира в съседната; мислиш ли, че той ще може да спи? Не. Умът му през цялото време ще бъде зает с мисълта как да влезе тук и да се сдобие със златото. Смяташ ли тогава, че човек, който е твърдо убеден в съществуването на Реалността отвъд всички привидности и в безсмъртния Бог, чиято същност е безкрайното Блаженство ― едно Блаженство, в сравнение с което удоволствията на сетивата са като детски играчки, ― мислиш ли, че такъв човек може да живее доволно, без да се бори с всички сили да го достигне? Може ли той да прекъсне своите усилия дори само за миг? Не. Той би станал луд от желание да постигне това Блаженство.”

Шри Рамакришна (Откъс от книгата)

Животът на Шри Рамакришна е уникален. Той достига до най-висшето просветление, в което личността на човек се слива напълно с Абсолюта, следвайки духовните пътища на големите религии по света ― индуизма, християнството, мохамеданството, пътя на недуализма ― Адвайта Веданта, както и някои други духовни традиции на Индия. Така той утвърждава истинността на всяка религия. Едно от най-добре познатите му учения е: „Колкото религии, толкова и пътища (към Абсолюта)”. Състоянието на Нирвикалпа самадхи, смятано от индуизма за най-висшия духовен екстаз, за изключително рядко и много трудно да бъде постигнато в живота на човек дори веднъж, Рамакришна изпитва във всеки един ден от живота си. Това е нещо непознато или поне незаписано в духовната история на света преди него. Според Рамакришна, Бог може да бъде постигнат от всеки човек чрез чиста любов и отдаденост към Него ― в съвършеното олицетворение на които се превръща самият той.

Човек е неспособен да придобие действителна представа за Бог, Абсолюта, без да познава живота и ученията на велики личности като Христос, Буда, Чайтаня, които са въплъщение на вечните принципи на духовността, като състраданието, чистата любов, безкрайната красота, безсмъртно блаженство, абсолютното познание, чистотата. Те в действителност са изражението на Безкрайността на материалното ниво на съществуване. Шри Рамакришна може да се нареди сред тези личности.

Шри Рамакришна довежда религията до вратата на всеки човек. Той често казва, че Бог гледа сърцето и ума на човек и по-важно е това, което той мисли и чувства, отколкото обстоятелствата, в които се намира. Според него многобройните практики и съблюдения са от второстепенно значение и Бог може лесно да бъде достигнат от този, който храни истинска любов и отдаденост към Него.