Ново Reduced price!

Карма йога

Нов

This product is no longer in stock

10,00 лв.

-2,00 лв.

12,00 лв.

Data sheet

Заглавие Карма йога
Автор Свами Вивекананда
Издател Шамбала
Формат 13х20
Език Български
Издание Първо
Корица Мека
Състояние Нова
Жанрове Индуизъм, Йога
Поредица Свами Вивекананда

Повече информация:

Всяко знание, светско или духовно, е в човешкия ум. В много случаи то остава скрито и когато бавно отмятаме покривалото, казваме „Ние се учим”. Напредването в знанието се дължи именно на този процес на разкриване. Онзи, от когото булото е вдигнато, е знаещ; онзи, който остава покрит с него, е невежа; а онзи, от когото то напълно е премахнато, е всезнаещ.

Всезнаещи хора е имало и ще продължава да има; през следващите епохи те ще са безброй. Знанието съществува в ума подобно на искрата, скрита в кремъка, а подтикът е търкането на камъка, който я кара да изскочи. Така е с всички наши чувства и действия – със сълзите и усмивките, радостите и несполуките, плача и смеха, злото и блаженството, похвалите и укорите. Ако спокойно се вгледаме в себе си, ще открием, че всяко от тях идва от самите нас в следствие на различни удари. Резултатът е това, което сме.

Взети заедно тези удари се наричат карма – действие, дело. Всеки удар на физическо или умствено ниво, който получава душата (и предизвиква искра, чрез която тя открива собствената си сила и знание), е карма в широкия смисъл на думата. Следователно ние непрекъснато създаваме карма. Аз говоря – това е карма. Вие слушате – това е карма. Дишаме – това е карма. Вървим – това е карма. Всичко, което правим на физическо или умствено ниво, е карма и оставя следи върху нас.